Καθεδρικός Ναός της Κρακοβίας

2017-12-05

Είναι αφιερωμένος στους Αγίους Στάνισλας και Βένσεσλας και βρίσκεται στο Λόφο του Κάστρου Βάβελ .Ο τάφος του Αγίου Στάνισλας βρίσκεται μέσα στο κεντρικό κλίτος του ναού.
Ο ναός κοσμείται με πλήθος βασιλικών τάφων και μνημείων. Το πιο καλοδιατηρημένο μέρος της μεσαιωνικής μητρόπολης είναι το "Παρεκκλήσιο του Τιμίου Σταυρού", που κατασκευάστηκε ως χώρος ταφής του βασιλιά Κάζιμιρ Δ' Γιαγκελόν και της συζύγου του Ελισάβετ της Αυστρίας.

Το εσωτερικό του καλύπτεται από βυζαντινής τεχνοτροπίας τοιχογραφίες, ενώ μεγαλοπρεπές είναι το ταφικό μνημείο του βασιλιά Κάζιμιρ Δ', που φιλοτέχνησε το 1492 ο Γερμανός γλύπτης και χαράκτης από τη Νυρεμβέργη Φάιτ Στος.
Ο παλαιότερος βασιλικός τάφος είναι του Λαδίσλαου Α΄του "Βραχύ.
Το αποκορύφωμα όμως της κλασικής ταφικής τέχνης αντικατοπτρίζεται στο μνημείο του βασιλιά Κάζιμιρ Γ' του Μέγα και χρονολογούμενο από τα 1370 - 1382 με φανερή την επίδραση της βιεννέζικης αυλικής τέχνης.

Είναι φτιαγμένο από κόκκινο ουγγαρέζικο μάρμαρο, ενώ το ξαπλωμένο ομοίωμα του βασιλιά καλύπτεται από θολωτό κουβούκλιο βασισμένο σε έξι λεπτούς μαρμάρινους κίονες.

Το αριστούργημα όμως στον Καθεδρικό Ναό της Κρακοβίας είναι το "Παρεκκλήσιο του Σιγισμούνδου" (1519 - 1533), με τους χρυσούς τρούλους, το οποίο θεωρείται το πιο αξιόλογο αρχιτεκτόνημα σε ρυθμό ιταλικής αναγεννησιακής τέχνης σε ολόκληρη την Πολωνία, έργο του Ιταλού γλύπτη από την Τοσκάνη Μπαρτολομέο Μπερέτσι . Είναι διακοσμημένο με μυθολογικές σκηνές και θαλάσσια τέρατα, αλλά και τις κλασικές μορφές της Δάφνης, της Κλεοπάτρας και του Ηρακλή.
Έξοχη ομορφιά αποπνέει και το μαρμάρινο μνημείο της βασίλισσας και μετέπειτα Αγίας Εδβίγης , η οποία πέθανε το 1399 και αγιοποιήθηκε τον 20ο αιώνα από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β'.
Τέλος εντυπωσιακή είναι η ασημένια σαρκοφάγος του Αγίου Στάνισλας ,από το χρυσοχόο Πέτερ φον ντερ Ρένεν από το Γκντανσκ.
Το 1978, η UNESCO περιέλαβε την Παλαιά Πόλη της Κρακοβίας, μαζί με το ιστορικό Κάστρο του Βάβελ και το γοτθικό καθεδρικό ναό του 14ου αιώνα, στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Διαβάστε ακόμα top10SIF Kρακοβία
Περισσότερες πληροφορίες στην ταξιδιωτική μου ιστορία "Αμβούργο-Κρακοβία-Στοκχόλμη:Μια ταξιδιωτική περιπέτεια!!
© 2017 Το ταξιδιωτικό blog travelSIF Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε