Κάστρο Hohensalzburg‎

2017-12-05

Βρίσκεται στην κορυφή του Φέστουνγκσμπεργκ, ενός μικρού λόφου στην αυστριακή πόλη του Σάλτσμπουργκ και φαίνεται σχεδόν από ολόκληρη την πόλη. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα μεσαιωνικά κάστρα της Ευρώπης και με αρκετά παλιά ιστορία, αφού η ανοικοδόμηση του ξεκίνησε το 1077.Βρίσκεται στα 10 καλύτερα αξιοθέατα της πόλης, γεμάτο ιστορίες, μύθους και θρύλους. Κάθε επισκέπτης της πόλης αφιερώνει κάποιες ώρες στην περιήγηση του κάστρου και για να απολαύσει την πανοραμική θέα από το παρατηρητήριο. Χτισμένο κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας των Πριγκίπων-Αρχιεπισκόπων του Σάλτσμπουργκ με μήκος 250 μέτρων και πλάτος 150 μέτρων, είναι ένα από τα μεγαλύτερα μεσαιωνικά κάστρα της Ευρώπης.

Το φρούριο αποτελείται από διάφορες πτέρυγες και προαύλιο χώρο. Τα διαμερίσματα του Πρίγκηπα-Αρχιεπισκόπου βρίσκονταν στο επονομαζόμενο "Hoher Stock" (υψηλό όροφο).Τα κύρια αξιοθέατα είναι:

Ο Krautturm (πύργος της πυρίτιδας) φιλοξενεί ένα μεγάλο αερόφωνο με περισσότερους από 200 σωλήνες, το οποίο είναι γνωστό και ως "Ταύρος του Σάλτσμπουργκ" (Salzburger Stier). Το μεγάλο αυτό μεταλλικό όργανο κατασκευάστηκε το 1502 από τον Αρχιεπίσκοπο Λέονχαρντ φον Κόιτσαχ. Ανακαινίσθηκε από τον Ρόκους Έγκενταχερ το 1735.Από την Κυριακή των Βαΐων και ως τις 31 Οκτώβρη, ο "Ταύρος του Σάλτσμπουργκ" ηχεί σε καθημερινή βάση στις 7, 11 και 18 ώρα. Το αερόφωνο ξεκίνησε την συνήθεια του παίξιμου των μουσικών κωδώνων στην Ρέζιντενζπλατς, προτού βάλει τέλος σε αυτήν.Ένα από τα σημαντικότερα βραβεία καμπαρέ της Αυστρίας έχει λάβει την ονομασία του από αυτό.


Η Χρυσή Αίθουσα. Με εκκίνηση το 1498, ο Αρχιεπίσκοπος Λέονχαρντ φον Κόιτσαχ προχώρησε στην εγκατάσταση των δωμάτων διακυβέρνησης στον τρίτο όροφο. Τα δώματα τα οποία χρησίμευαν ως οικία του Αρχιεπισκόπου βρίσκονταν έναν όροφο παρακάτω. Τα δώματα διακυβέρνησης χρησιμοποιούνταν αρχικά ως χώρος συνεδριάσεων και τέλεσης εορτών. Η Χρυσή Αίθουσα ήταν πλούσια διακοσμημένη και καταδεικνύει το γεγονός ότι το φρούριο χρησίμευε στους Αρχιεπισκόπους όχι μονάχα ως καταφύγιο σε καιρούς κρίσης, αλλά αρκετά συχνά και ως κατοικία μέχρι και τον 16ο αιώνα.

Με στόχο να έχει στη διάθεσή του περισσότερο χώρο, ο Αρχιεπίσκοπος Λέονχαρντ φον Κόιτσαχ προχώρησε στην τοποθέτηση τεσσάρων μεγάλων μαρμάρινων στύλων στον δεξιό εξωτερικό τοίχο, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε μια λότζια. Όπως και στα υπόλοιπα δωμάτια, η οροφή είναι φατνωμένη, με κάθε φάτνωμα να είναι διακοσμημένο με χρυσά κουμπιά τα οποία συμβόλιζαν τα αστέρια του ουρανού.Η μήκους 17 μέτρων δοκός, η οποία υποστηρίζει την οροφή, είναι άξια αναφοράς. Ο θυρεός του Λέονχαρντ φον Κόιτσαχ μαζί με αυτούς της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, των ισχυρότερων γερμανικών πόλεων και επισκοπών που σχετίζονταν με το Σάλτσμπουργκ, είναι σχεδιασμένοι επάνω της.
Στο μουσείο μεταξύ του κάστρου άλλων παρουσιάζεται η ιστορία του, διάφορα ευρήματα από ανασκαφές στην περιοχή, κυρίως ρωμαϊκά νομίσματα, ένα μεσαιωνικό σύστημα θέρμανσης, όπλα, πανοπλίες και έπιπλα. To μουσείο της μαριονέτας είναι πραγματικά πολύ καλό, καθώς έχει κούκλες από τον Μαγικό Αυλό του Μότσαρτ, αλλά και άλλες πολλές από γεγονότα στην ιστορία της πόλης.Τέλος στις αρχές του 20ου αιώνα, χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή για Ιταλούς αιχμαλώτους πολέμου κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και για Ναζί τη δεκαετία του 1930.

Πρόσβαση
Η πρόσβαση γίνεται με το τελεφερίκ ή με ανάβαση με μονοπάτι- προτείνουμε την άνεση του τελεφερίκ για να έχετε αντοχές να δείτε το κάστρο. Ο σταθμός του τελεφερίκ βρίσκεται στο κέντρο της πόλης - Festungsgasse. Η "fortress card" στοιχίζει 11,30 € / 6,5 € για τα παιδιά και περιλαμβάνει τις διαδρομές με το τελεφερίκ, Audio guide σε 9 γλώσσες- όχι στα ελληνικά-, ξενάγηση στα δωμάτια, το μουσείο του κάστρου, το μουσείο Rainer Regiments, το μουσείο της μαριονέτας, την έκθεση φωτογραφίας, την είσοδο στις εκκλησίες και μια ανάβαση/κατάβαση του βουνού με το ασανσέρ του κάστρου. Η είσοδος μόνο στους χώρους του κάστρου - από το μονοπάτι δηλαδή, στοιχίζει 8 €/ 4€ το παιδικό. Η ανάβαση από το στενό μονοπάτι διαρκεί περίπου 20 λεπτά.

Ωράριο : Το κάστρο είναι ανοιχτό καθημερινά 9:30-5:00 από Οκτώβριο έως Απρίλιο και 9:00- 7:00 από Μάιος έως Σεπτέμβριο.

Διαβάστε ακόμα top10SIF Αυστρία
Περισσότερες πληροφορίες στην ταξιδιωτική μου ιστορία "Φωτο-ιστορια Βιεννη-Σαλτσμπουργκ-Μοναχο!!!"
© 2017 Το ταξιδιωτικό blog travelSIF Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!