Ηallstatt

2017-12-05

Είναι χωριό στην περιοχή Salzkammergut στο αυστριακό κρατίδιο της Άνω Αυστρίας και είναι χτισμένο σε απότομη όχθη της ομώνυμης λίμνης (Hallstättersee)σε υψόμετρο 508 μέτρων, στους πρόποδες των Άλπεων στην Αυστρία. Στο χώρο αυτό αναπτύχθηκε στην πρώιμη εποχή του σιδήρου ο «πολιτισμός του Χάλστατ». Η ανθρώπινη δραστηριότητα στο θαυμάσιο αυτό φυσικό τοπίο, άρχισε στους προϊστορικούς χρόνους, με τα ορυχεία άλατος να αποτελεί τη βάση της ευημερίας της περιοχής μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα.Σύμφωνα με ανασκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί στην περιοχή βρέθηκαν αποδείξεις ότι το πρώτο ορυχείο άλατος στον κόσμο, βρισκόταν στο Hallstatt (5.000 π.Χ).

Η ύπαρξη ζωής όμως στην εν λόγω περιοχή ανάγεται στην νεολιθική εποχή.Ως το τέλος του 19ου αιώνα το Χάλστατ ήταν προσβάσιμο μόνο με πλοίο από την αντίπερα όχθη της λίμνης .Σήμερα εκτός απο τα πλοία μπορείτε να το προσεγγίσετε είτε με τραίνα, είτε με κάποιο ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Σάλτσμπουργκ, Βιέννη και Γκρατς είτε με λεωφορεία (εμπειρία είναι η διαδρομή με το τραίνο, φτάνετε στην πίσω πλευρά της λίμνης και το καραβάκι σας περνάει απέναντι στο Hallstatt).Προσοχή εάν πάρετε το λεωφορείο και δεν εχετε αποφασήσει να διανυκτερευσετε εκεί ,ρωτήστε τον οδηγό τι ώρα περνάει το τελευταίο λεωφορείο ,διότι αν το χάσετε θα πρέπει να περάσετε απέναντι με το καραβάκι για να πάρετε το τρένο(το καραβάκι σταματάει κατα τις 18:00).

Τέλος στον κύριος δρόμος που διασχίζει το χωριό ,η κυκλοφορία με αυτοκίνητα συνήθως δεν επιτρέπεται από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο. Αυτή η απαγόρευση των οχημάτων σε συνδυασμό με το φυσικό πλούτο της περιοχής, δημιουργεί μια απίστευτη αίσθηση γαλήνης και ηρεμίας.
Το Χάλστατ μαζί με τα αξιοθέατα του Νταχστάιν συνθέτουν το πολιτιστικό τοπίο Χάλστατ-Νταχτστάιν του Σαλτσκάμεργκουτ, το οποίο αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. To Χάλστατ είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός λόγω της μοναδικότητας του τοπίου του, που συνδυάζει την ιστορική αρχιτεκτονική του γραφικού οικισμού, τη λίμνη και τα ψηλά βουνά που την περιβάλλουν καθώς και τα πλούσια προϊστορικά, ιστορικά, αρχαιολογικά και πολιτιστικά αξιοθέατα της περιοχής και της δυνατότητας για διάφορα σπορ ,όπως η ποδηλασία, το Σκι και η πεζοπορία .

Αλατωρυχείο Salzwelten Hallein

Βρίσκεται στο χωριό Hallstatt και υπάρχει από το 6000 πΧ ,ενώ λειτουργεί ακομη και σήμερα. Στην περιοχή αναπτύχθηκε στην πρώιμη εποχή του σιδήρου ο "πολιτισμός του Χάλστατ". Θα θυμάστε σίγουρα την Περίοδο Hallstatt από τα βιβλία της ιστορίας που αντιστοιχεί στην περίοδο μεταξύ του 8ου και του 6ου αιώνα π.Χ. κατά την διάρκεια της οποίας στην Κεντρική Ευρώπη κυριάρχησαν οι Κέλτες , οι οποίοι άρχισαν να επεξεργάζονται τον σίδηρο και οι οποίοι είχαν την έδρα τους στην περιοχή αυτή.

Κάντε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο και ανακαλύψτε πώς δημιουργήθηκε και πώς εξορύσσεται το ορυκτό αλάτι, πηγή πλούτου εδώ και χιλιάδες χρόνια για τους κατοίκους της περιοχής. Ήδη από τον 2ο αιώνα π.Χ., τα αλατωρυχεία αποτέλεσαν τη βάση για την οικονομική άνθηση της περιοχής.
Οταν οι σύγχρονοι αλατωρύχοι δεν βγάζουν το φημισμένο ροζ αλάτι της περιοχής, το ορυχείο είναι πόλος επίσκεψης των τουριστών.
Μπείτε τρία χιλιόμετρα μέσα στην καρδιά του βουνού, μάθετε και δείτε τον «άνθρωπο που βρέθηκε μέσα στο αλάτι»το 1734( πρόκειται για το πλήρως διατηρημένο σώμα ενός αλατωρύχου που χρονολογείται στο 300 πΧ ).

Διαβάστε ακόμα top10SIF Αυστρία
Περισσότερες πληροφορίες στην ταξιδιωτική μου ιστορία "Φωτο-ιστορια Βιεννη-Σαλτσμπουργκ-Μοναχο!!!"
© 2017 Το ταξιδιωτικό blog travelSIF Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!